(Ceylon Tea) je čaj pěstovaný na Srí Lance, která byla do roku 1972 známá jako Ceylon. Má jemnou citrusovou příchuť a používá se jak samostatně, tak ve směsích. Pěstuje se v různých lokalitách a výškách, které mají výrazný vliv na konečnou chuť čaje.
श्री महालक्ष्मी मंत्र श्री महालक्ष्मी मंत्र श्री महालक्ष्मी मंत्र
- Úvod
- Blog
Čaj ze Srí Lanky stále odkazuje k původnímu názvu této země – Cejlonu. Se svou produkcí přes 300 milionů kg čaje je to čtvrtý největší producent na světě. Sklizeň v této zemi se dělí na dvě kvalitní sezóny, pojmenované podle regionů. Od července do září je období Uva a od prosince do únoru období Dimbulla. Cejlonský čaj je známý svými světlými barvami a citrusovými podtóny.
Čaj se připravuje z lístků některých druhů keře rodu Camellia. Jedná se o stále zelený keř či strom, který v přírodě dorůstá výšky až 15 metrů. Na plantážích se však udržuje pouze do výšky jednoho metru. Díky tomu se čajové lístky sklízí pohodlněji a úroda je větší. Sklízí se několikrát do roka, v tropických oblastech až 30krát ročně. Čajovníku se daří hlavně ve vyšších nadmořských výškách – je tam sice menší sklizeň, ale čaj je pak mnohem kvalitnější. Čajovník se na jednom místě pěstuje 40 až 100 let a první lístky se mohou trhat až 5 let po vysazení. Sklizně probíhají stále až na výjimky ručně.