Logo
0 ks
za 0 Kč
Nákupní košík je prázdný
Potřebujete poradit? Neváhejte nás kontaktovat.
Cejlonský čaj

(Ceylon Tea) je čaj pěstovaný na Srí Lance, která byla do roku 1972 známá jako Ceylon. Má jemnou citrusovou příchuť a používá se jak samostatně, tak ve směsích. Pěstuje se v různých lokalitách a výškách, které mají výrazný vliv na konečnou chuť čaje.

श्री महालक्ष्मी मंत्र श्री महालक्ष्मी मंत्र श्री महालक्ष्मी मंत्र

   

 

 

 

  1. Úvod
  2. Blog
Cejlon (Srí Lanka)

Čaj ze Srí Lanky stále odkazuje k původnímu názvu této země – Cejlonu. Se svou produkcí přes 300 milionů kg čaje je to čtvrtý největší producent na světě. Sklizeň v této zemi se dělí na dvě kvalitní sezóny, pojmenované podle regionů. Od července do září je období Uva a od prosince do únoru období Dimbulla. Cejlonský čaj je známý svými světlými barvami a citrusovými podtóny.

                                   

Pěstování čaje

Čaj se připravuje z lístků některých druhů keře rodu Camellia. Jedná se o stále zelený keř či strom, který v přírodě dorůstá výšky až 15 metrů. Na plantážích se však udržuje pouze do výšky jednoho metru. Díky tomu se čajové lístky sklízí pohodlněji a úroda je větší. Sklízí se několikrát do roka, v tropických oblastech až 30krát ročně. Čajovníku se daří hlavně ve vyšších nadmořských výškách – je tam sice menší sklizeň, ale čaj je pak mnohem kvalitnější. Čajovník se na jednom místě pěstuje 40 až 100 let a první lístky se mohou trhat až 5 let po vysazení. Sklizně probíhají stále až na výjimky ručně.

Zpracování čaje

Po sklizni se čajové lístky zpracovávají různými způsoby, které vedou k rozdílným "druhům" čaje. Základním faktorem je stupeň oxidace (obvykle se užívá chemicky nesprávný název fermentace). Tradiční dělení do čtyř základních skupin čajů:

ČERNÉ ČAJE

Lístky se mechanicky naruší, oxidace se nechá úplně proběhnout. Zpracování trvá týden i déle. Velmi výrazný rozdíl je mezi ortodoxním zpracováním a plně průmyslovou výrobou metodou CTC (Crush, Tear, Curl), kterou vzniká nadrcený substrát vhodný do čajových sáčků.

POLOZELENÉ ČAJE

Jsou oolongy, modrozelené, žlutozelené, nebo dokonce modré čaje. Při zpracování procházejí jejich lístky kratší oxidací.

ZELENÉ ČAJE

Enzymy způsobující oxidaci jsou při zpracování těchto čajů zničeny teplem. K tomu se využívá sušení na pánvích nebo napařování.

BÍLÉ ČAJE

Mladé listy těchto čajů se rovnou suší, aniž by procházely oxidací.

                                      

MAPA DOBRÝCH ANDĚLŮ

    

 

Vytvořeno na Eshop-rychle.czEshop-rychle.cz